Een deken kopen … met een goede basiskennis, is dat zeer eenvoudig.

1.Dekens worden voor drie verschillende doeleindes gebruikt.

a) Dekens voor overdag: te gebruiken in het tussenseizoen, onder een andere deken gedurende koude periodes of overdag in de wintermaanden.

b) Staldekens: te gebruiken in de box en hoeven niet waterafstotend te zijn. Om te voorkomen dat het paard gaat zweten gebruikt men vaak ademende dekens. De gehele bovenkant is meestal gevoerd.

c) Paddock of buiten dekens: altijd waterdicht en zijn maar voor 2/3 gevoerd aan de bovenkant. De onderkant is nylon gevoerd.

2. De buitenstof Van 210 à 1800 deniers nylon, polypropyleen of polyester. De buitenstof bepaalt de stevigheid (meer of minder dik) en de toepassing (waterafstotend of niet, ademend of niet); de kwaliteit bepaalt bovendien de bescherming tegen de kou.

3. Waterdicht en ademend Dit is afhankelijk van de gebruikte materialen. Nylon, polyester en polypropyleen hebben van nature licht ademende eigenschappen. Polyester heeft bepaalde, natuurlijke, waterdichte eigenschappen. Het zijn voornamelijk de verschillende behandelingen van de stof die de waterdichtheid en/of ademendheid verhogen. Simpele canvas of nylon staldekens hebben een bepaalde, natuurlijke, ademende eigenschappen, maar deze zijn echter niet waterdicht. 

4. De opvulling In principe zijn de dekens opgevuld met polyestervezels. Het gewicht kan variëren van 100 t/m 400 gr. per m². De opvulling bepaalt maar voor een gedeelte de bescherming tegen de kou: het model van de deken en vooral de kwaliteit van de buitenstof spelen een grote rol.

5. De voering De T/C (polykatoen, meestal75% polyester en 25% katoen) wordt het meeste gebruikt. Een goed polykatoen is makkelijk te reinigen, slijt minder snel en kost evenveel als pre-gekrompen katoen… maar houdt transpiratie vocht minder vast. Polykatoen geniet de voorkeur. De voering kan van nylon zijn: beter ademend (zonder katoen) en steviger. Hightech, maar zeer prijzige stoffen (zoals WickEasy TM) worden evenzeer gebruikt voor betere dekens.

6. De tegenspoed Opvallend genoeg gaan zelfs de meeste stevige stoffen makkelijk kapot: scherpe uitstekels, spijkers, schroeven en paardentanden kunnen de levensduur van een deken sterk verkorten. Dekens die te heet gewassen worden, verliezen hun waterdichte en ademende eigenschappen, ze krimpen ook waardoor de naden loslaten. Sommige paarden vernielen hun dekens op verscheidene manieren: niemand heeft tot nu toe een oplossing kunnen vinden tegen dit verschijnsel.

 

© 2018 - 2022 Horse Paradise | sitemap | rss